Bloemen langer mooi houden

Zeker als je die bloemen gekregen hebt voor een bijzondere gelegenheid of van een bijzonder iemand. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om het leven van je bos bloemen te verlengen en ze zo langer mooi en fris te houden.

Belangrijke tips verzorging bloemen

Bloemen die schuin afgesneden zijn, hebben schoon water en voedingsstoffen nodig om mooi te blijven. Water dat wat zuurder is, wordt makkelijker door de stengel omhoog gezogen. De groei van bacteriƫn in het water moet worden tegengegaan. Suiker is een voedingsmiddel voor de bloemen. Maar suiker alleen bevordert de bacteriegroei. Een schepje suiker alleen is daardoor niet genoeg. Daarom hechten wij altijd (fairtrade) bloemenvoeding aan.

Natuurlijk snijd je de bloemen schuin af, zodat ze een zo groot mogelijk oppervlakte hebben om water op te nemen. Zorg daarbij dat de vaas echt schoon is. Was en droog hem ook goed voordat je er nieuwe bloemen inzet.

Zorgvuldige plek

Zet je bloemen niet in de zon of in een te warme ruimte. Zet bloemen ook niet naast elektrische apparaten omdat deze warmte afgeven. Voor het beste resultaat zet je de bloemen wel in warm water (ongeveer 40 graden) en zet je ze twee uur in een koude ruimte. De bloemen worden hierdoor afgehard.

Houd bloemen verder uit de buurt van fruit. Sommige fruitsoorten zoals appels, kiwi en bananen produceren ethyleen, wat rijping en bloemverwelking bevordert.